петак, 11. март 2016.

Vanredno stanje zbog poplava RMZO

Vlada Srbije proglasila je vanrednu situaciju na celoj teritoriji zemlje. Rukovodstvo SRS takodje prati situaciju u vezi sa najavljenim obilnim padavinama u Srbiji. Ukoliko se ukaže potreba za aktiviranjem radio-amaterske mreže u vanrednim situacijama mrežu će voditi upravna radio stanica YU1SRS, na VHF repetitoru R1 na Avali, i UHF repetitorskoj mreži preko RU1. Radio-amreža će biti proširena i na druge repetitore ukoliko je potrebno, kao i na KT. Stanica YU1SRS će raditi iz prostorija Saveza na Trgu Republike u Beogradu. Savez raspolaže svom potrebnom opremom, operatorima za višednevno dežurstvo kao i proverenom tehničkom podrškom. SRS ima i više mobilnih repetitora koji se u kratkom roku mogu aktivirati na eventualno ugroženim područjima.
Sve svoje aktivnosti SRS će uskladiti sa Sektorom za vanredne situacije i Gradom Beogradom kao jedinicom lokalne samouprave sa aspekta Zakona o vanrednim situacijama.
Molimo sve radio-amatere da u vreme trajanja vanredne suituacije prate radio-amaterske liste i UKT repetitorsku mrežu.
U slučaju da se aktivira amaterska radio mreža, apelujemo na sve
učesnike da prate i pridržavaju se uputstava dobijenih od upravne
radio-stanice. Takodje da u komunikaciji budemo jasni, ekspeditivni i tačni. Bez suvišne i nepotrebne priče.
Na 80m frekvencija je 3760 KHz +/- 20 KHz a na 40m 7110 KHz +/- 20 KHz, ukoliko bude potrebe za komunikacijom preko dana! Ovo su centralne frekvencije po IARU R1 band planu i svi radio-amateri trebali bi da daju prioritet radio saobraćaju koji se tu odvija, kada je aktivirana amaterska mreža za vanredne situacije kod nas ili drugim državama.
Klubovi i pojedinci mogu da kontaktiraju SRS na telefone: 011/3033581, 3033583 i 2634248 za svaku eventualnu pomoć.
Savez radio-amatera Srbije